Hoe werkt GitLab?

GitLabHost

how-does-gitlab-work

In ons vorige artikel las je al wat GitLab nu eigenlijk is. In dit artikel gaan we nog iets dieper op GitLab in: hoe werkt het eigenlijk? Of beter gezegd, hoe zorg je ervoor dat GitLab voor je gaat werken? We bespreken onder andere hoe je GitLab installeert en wat de basisfunctionaliteiten zijn.

GitLab installeren

Voor de techneuten onder ons is GitLab relatief eenvoudig te installeren. We gaan in dit artikel niet in detail laten zien hoe je dat doet, dat legt GitLab zelf op hun website namelijk stap voor stap uit. Hier laten we globaal zien hoe dat proces eruit ziet, zodat je een beetje een idee krijgt van hoe het werkt. Ook, of juist, als je geen technische achtergrond hebt.

 

Voordat je begint…

GitLab zelf adviseert een zogenaamde Omnibus-installatie voor het installeren van hun programma. Een Omnibus-pakket is een pakket dat verschillende diensten en hulpmiddelen bevat om GitLab op te laten draaien. Op die manier kunnen gebruikers het relatief eenvoudig installeren, zonder dat je aan de slag moet met een uitgebreide configuratie die per situatie verschilt. GitLab kan geïnstalleerd worden op verschillende besturingssystemen, zoals Ubuntu en CentOS. Zorg ervoor dat je minimaal 4GB RAM-geheugen beschikbaar hebt, anders draait GitLab niet soepel.

 

Stap 1: de dependencies installeren

Het is belangrijk om eerst een aantal softwareprogramma’s te installeren waar GitLab gebruik van maakt. In het geval van Ubuntu is dat vrij makkelijk, alle alle benodigde software kan namelijk eenvoudig geïnstalleerd worden vanuit hun standaardpakket.

 

Stap 2: GitLab installeren

Zodra de benodigde software geïnstalleerd is, is het tijd om GitLab zelf te installeren. Tijdens dit proces maak je gebruik van een script om je eigen systeem te configureren met de GitLab-database.

 

Stap 3: De firewall aanpassen

De firewall-regels moeten soepel genoeg zijn, zodat GitLab informatie kan verzenden en ontvangen via het web. Eventueel moeten deze regels dus aangepast worden.

 

Stap 4: Het GitLab-configuratiebestand bewerken

De volgende stap is het updaten van het configuratiebestand en het uitvoeren van een reconfiguratie. Dat betekent onder andere dat je het bestand aanpast naar je eigen domeinnaam, zodat het programma op je eigen URL werkt. Hierdoor wordt GitLab gestart met de informatie die het kan vinden over je eigen server.

 

Stap 5: Verdere configuratie in GitLab’s webapplicatie

Als stap 4 is afgerond, werkt GitLab en heb je toegang tot het programma vanaf de server. Vanaf dan kun je beginnen met het aanpassen van belangrijke instellingen in de webapplicatie, zoals de persoonsgegevens.

 

Starten maar…

Zodra je bovenstaande stappen hebt doorlopen, heb je GitLab gehost op je eigen server. Je kunt nu starten met het aanmaken van nieuwe projecten. Heb je geen eigen server, lijkt het installeren van GitLab je een verschrikkelijke klus of loop je tegen andere problemen aan? Daar kunnen we je bij helpen. Met GitLabHost krijg je namelijk de snelheid die hoort bij een eigen GitLab-omgeving, zonder dat je je eigen servers hoeft te beheren. Bovendien kunnen we bovenstaand proces compleet voor je uit handen nemen: wij configureren je GitLab-omgeving helemaal naar jouw wensen. Meer weten? Neem dan even contact met ons op.

De GitLab-workflow

Is GitLab geïnstalleerd op je servers? Top! Laten we dan eens kijken naar hoe de workflow in GitLab eruit ziet. Om eerst even terug te gaan naar de basis: GitLab is een repository manager: een soort bewaarplaats waarin alle activiteiten worden opgeslagen die zijn uitgevoerd om software te ontwikkelen. Bovendien is het een krachtige applicatie om software in te ontwikkelen.

 

Het fijne aan GitLab is dat alle fasen binnen softwareontwikkeling in het systeem zijn opgenomen. Over het algemeen bestaat het ontwikkelen van software uit 10 belangrijke stappen. GitLab heeft oplossingen gebouwd voor al die stappen:

  1. Idee: veel ideeën voor een nieuwe applicatie komen op in een chat. Voor deze fase heeft GitLab een integratie gebouwd met Mattermost, een chatprogramma dat vergelijkbaar is met Slack.
  2. Issue: de meest effectieve manier om een idee te bespreken, is door er een issue van te maken. Een developer kan zijn issue in de issue tracker van GitLab zetten. Hierin helpt het hele team de issue zo aan te passen en te verbeteren dat ze doorkunnen naar de volgende stap.
  3. Plannen: wanneer de issue is uitgewerkt en iedereen daar tevreden over is, is het tijd om de bouw van de software in te plannen. De activiteiten kunnen worden geprioriteerd in GitLab en de workflow wordt overzichtelijk gemaakt.
  4. Code schrijven: na de planning wordt de applicatie gebouwd: de code wordt geschreven.
  5. Commit: zodra de ontwikkelaars klaar zijn met de conceptversie van de applicatie, wordt de code gecommit. Dat betekent dat deze versie wordt opgeslagen in de repository: een database waarin de alle data over het softwareproduct wordt opgeslagen.
  6. Test: GitLab CI kan gebruikt worden om scripts te laten lopen die automatisch de applicatie testen.
  7. Review: Zodra de applicatie de tests heeft doorstaan, wordt de code gereviewed en goedgekeurd.
  8. Staging: Vervolgens is het tijd om de code te implementeren naar staging. Dat is een soort replica van de uiteindelijke productieomgeving, waarin de applicatie opnieuw gecheckt wordt: werkt alles zoals het moet werken of zijn er nog zaken die aangepast moeten worden?
  9. Productie: werkt alles zoals het moet werken? Dan kan de applicatie naar de productieomgeving gedeployed worden. Met een productieomgeving wordt de live-omgeving bedoeld- daar waar de applicatie daadwerkelijk gebruikt kan worden door de eindgebruikers.
  10. Feedback: in de feedback-fase is het tijd om terug te kijken om te zien welk onderdeel van het werk dat gedaan is, verbeterd moet worden. In GitLab kun je Cycle Analytics gebruiken om in te zien hoeveel tijd er is besteed aan belangrijke fasen in het proces.

Kortom, de workflow in GitLab helpt je team om snel, makkelijk en effectief je applicatie te bouwen. Het programma ondersteunt je in alle fasen van software-ontwikkeling: van een nog vaag idee tot daadwerkelijke applicatie. En dat alles in één overzichtelijk platform.

 

Bovendien doet GitLab er alles aan om ervoor te zorgen dat hun software blijft aansluiten op de wensen van de eindgebruikers. Zo wordt er elke maand wordt er een nieuwe versie uitgebracht, onder andere aan de hand van gebruikersfeedback. De updates daarvan vindt je elke maand ook in begrijpelijk Nederlands op deze website. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us