Wat is GitLab?

GitLabHost

what-is-gitlab@

Wij zijn ontzettend enthousiast over GitLab als software, en dat is niet zonder reden. Maar we zijn ons er ook van bewust dat - als je een wat minder technische achtergrond hebt - het soms lastig is om te begrijpen wat GitLab precies doet en waarom en hoe je met GitLab werkt. In een aantal blogposts gaan we in op de basis: wat is GitLab, hoe werkt het en wat zijn de meest belangrijke functionaliteiten? Vandaag de eerste blogpost in die reeks, want wat is GitLab nu eigenlijk?

Een DevOps wat?

Op de website van GitLab zie je deze uitleg:

 

GitLab is a single application that covers the entire DevOps lifecycle.

 

Dat klinkt misschien interessant, maar als je geen idee hebt wat een DevOps lifecycle is, zegt het nog steeds niet zo veel. Vandaar dat we eerst eens inzoomen op de term DevOps.

 

DevOps is een samentrekking van development en operations. Het is een term die wordt gebruikt om een bepaalde manier van softwareontwikkeling en -beheren uit te drukken. In onze ogen geeft the agile admin daarvoor de meest duidelijke uitleg:

 

DevOps is the practice of operations and development engineers participating together in the entire service lifecycle, from design through the development process to production support.

 

Oftewel: DevOps is een manier van software ontwikkelen en onderhouden, waarbij software-ontwikkelaars en andere ICT-specialisten van begin tot einde van het ontwikkelproces samenwerken.

 

Dit in tegenstelling tot het ouderwetse ‘silo’ denken, waarbij de verschillende teams nauwelijks van elkaar weten waar ze mee bezig zijn. Op de DevOps-manier werken de engineers veel meer samen aan het product. Iedereen is verantwoordelijk voor alle aspecten van software: dat het goed werkt en dat het veilig is, bijvoorbeeld. De kans dat iemand slechte software over de schutting gooit is zo een stuk kleiner – zo niet onmogelijk.

 

Het grote voordeel van DevOps is dat er sneller goede software gebouwd wordt: fouten worden eerder herkend en opgelost en de veiligheid van de software wordt in alle fasen een stuk beter gemonitord.

 

GitLab en DevOps

En nu terug naar GitLab. Want wat had GitLab ook alweer met DevOps te maken?

 

Gitlab is a single application that covers the entire DevOps lifecycle.

 

Aha.

 

Je begrijpt het misschien al. Er ontstond met de de komst van DevOps namelijk 1 vrij groot probleem: omdat het DevOps-proces zo is ingericht dat veel verschillende mensen met veel verschillende functies aan hetzelfde product werken, begon er een wildgroei aan tools te komen die al die taken ondersteunen.

 

Een wildgroei betekent weinig overzicht en een grotere kans op fouten. En dat schoot het hele doel van DevOps weer voorbij.

GitLab: 1 applicatie voor alle DevOps-tools

Om die reden besloot GitLab een enkele applicatie te bouwen waarmee het complete developmentteam – van ontwikkelaars tot systeembeheerders – samen kunnen werken. Oftewel, al die verschillende tools zijn samengebracht in één applicatie voor de hele softwarelifecycle: van het ontwerpen en bouwen tot het releasen en beveiligen van je nieuwe applicatie. En daarmee wordt het ontwikkelproces behoorlijk versneld.

 

Een groot voordeel van GitLab is ook dat gebruikers niet heel veel ervaring nodig hebben om het te gebruiken. Het is zo gebruiksvriendelijk gebouwd, dat nieuwe gebruikers het snel onder de knie hebben.

 

De visie en roadmap van het bedrijf GitLab – dat aansluit op die van veel andere vooruitstrevende softwarebedrijven – ziet er als volgt uit:

  • meer zaken door computers laten managen in plaats van door mensen, zodat de kans op fouten kleiner wordt;
  • meer automatiseren, zodat de engineers tijd kunnen besteden aan het werk waar ze goed in zijn;
  • geen ‘houtje-touwtje’ softwareconstructies meer bouwen om verschillende tools met elkaar te laten communiceren, om de veiligheid in het ontwikkelproces te garanderen en het proces beter te kunnen overzien.

GitLab is open source

GitLab is open source gebouwd: dat betekent dat iedereen die dat wil, kan bijdragen aan het doorontwikkelen ervan. Dit wordt steeds populairder, omdat het ontwikkelaars de kans geeft om nieuwe en bestaande skills te verbeteren, terwijl ze meebouwen aan producten die over de hele wereld gebruikt worden.

 

De Oekraïner Dimitriy Zaporozhets startte het product GitLab in 2011 en releasde tot nu toe elke maand op de 22e de nieuwe versie van GitLab. Tot op dit moment, zo’n 7 jaar later, hebben zo’n 2000 ontwikkelaars meegewerkt aan het product.

Top Dutch

Tot slot, ook leuk om te weten: Het product GitLab wordt gebouwd, onderhouden en doorontwikkeld door het bedrijf GitLab Inc. Nederlander Sid Sibrandij is CEO en medeoprichter van het bedrijf, die het bedrijf nu vanuit San Francisco leidt.

 

In september 2018 ontving GitLab een investering van 100 miljoen dollar, waar onder andere ook Google Ventures bij was betrokken. Dat belooft wat voor de toekomst!

Up next..

We hopen dat het je hiermee al een stuk duidelijker is geworden. In onze volgende blogpost geven we je een voorproefje van hoe GitLab werkt. Dan snap je vast nog beter waarom wij er zo enthousiast over zijn.

 

Heb je in de tussentijd prangende vragen over GitLab of ons eigen product GitLabHost? Schroom ze niet om ze hieronder te stellen! Wij beantwoorden ze graag en misschien nemen we ze mee in onze volgende blogpost.

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us