Automated deployment: 3 reasons why!

GitLabHost

automated-deployments-3-reasons-why

Als je al wat langer in het vak meeloopt, heb je de wereld van softwareontwikkeling zien veranderen. Er zijn steeds meer slimme werkwijzen, processen en tools gekomen om het werk van ontwikkelaars makkelijker en beter te maken. Een van die zaken is automated deployment, en daar lees je in dit artikel meer over.

Wat is automated deployment?

Geautomatiseerde implementatie. Dat is de beste Nederlandse vertaling die we kunnen verzinnen. Maar we houden het voor dit artikel gewoon op de Engelse variant. Automated deployment is een belangrijk onderdeel van moderne softwareontwikkeling. Het komt erop neer dat nieuwe code met 1 druk op de knop, volledig automatisch, wordt gepubliceerd. Dit scheelt een hoop tijd en moeite ten opzichte van manual deployment. Daarbij ben je vaak hele saaie en repetitieve taken aan het doen, en daar wordt niemand blij van.

3 redenen om vandaag nog te beginnen met automated deployment

Er zijn veel redenen te bedenken om automated deployment omarmen, maar wij hebben de 3 belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

 

Iedereen kan deployen

Je wilt niet dat de kennis over hoe je software geïmplementeerd moet worden, allemaal in het hoofd van 1 ontwikkelaar zit. Toch is dat vaak wel het geval: hoe complexer het systeem, hoe complexer het implementeren. En in dat geval zijn er vaak maar 1 of 2 ontwikkelaars die alle nukken van het systeem kennen.

 

Zeg dat maar vaarwel met automated deployment. Omdat het hele proces geautomatiseerd is, kan elke ontwikkelaar op elk moment deployen. Nooit meer afhankelijk van die ene ontwikkelaar, die natuurlijk nét ziek is als het heel slecht uitkomt.

 

Minder fouten, minder gedoe

Er gaat nogal eens wat mis bij handmatige implementaties. Dat komt omdat het mensenwerk is, en mensen maken fouten. Er worden belangrijke stappen overgeslagen, verkeerde versies gepubliceerd of er gaan andere dingen fout.

 

Met automated deployment gebeurt dat niet. Zodra het proces goed is ingericht, kun je het keer op keer foutloos herhalen. Een ander voordeel? Dat je je ontwikkelaars niet meer opzadelt met zo’n vervelende klus waar zo veel fout kan gaan. Dat is voor iedereen beter.

 

Ontwikkelaars doen waar ze goed in zijn

Je betaalt je ontwikkelaars om geweldige software te bouwen. Niet om hersenloos kopieer- en plakwerk te doen. Handmatig publiceren kost enorm veel tijd. Tijd die je ontwikkelaars liever besteden aan dat doen waar ze goed in zijn: het schrijven van geweldige code. Dat is uiteindelijk ook waar je ze voor hebt aangenomen.

De beste tools voor automated deployment

Wil je beginnen met automated deployment? Dan raden we je aan daar een handige tool voor te gebruiken. Zo voorkom je dat je het wiel opnieuw probeert uit te vinden, en heb je snel het resultaat waar je op hoopt. De 5 meest populaire tools zijn Jenkins, TeamCity, GitLab, Travis CI en Bamboo.

 

Ga je GitLab gebruiken voor je automated deployment? Dan helpen we je daar graag mee.

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us