Continuous delivery: altijd in productie

GitLabHost

continuous-delivery

De tijden dat je niet verder kon schrijven aan je code als je in productie ging, liggen in het verleden. Net als ellenlange testdagen vlak vóór een livegang. Tenminste, als je continuous delivery (CD) gebruikt. Deze ontwikkelmethode voor software heeft veel te maken met continuous integration, maar is toch niet helemaal hetzelfde. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Wat is continuous delivery?

Het idee van CD is dat je alle veranderingen in je software continu in productie neemt, of in ieder geval kunt nemen. Denk aan nieuwe functionaliteiten, bug fixes of gewoon een experimentje. Met continuous delivery heb je een werkwijze waarmee je al deze dingen snel en veilig in de handen van gebruikers kunt krijgen. Met CD zorg je ervoor dat al je code continu klaarstaat om uitgerold te worden.

De waarde van continuous delivery voor je bedrijf

In een standaard ontwikkelmethode leggen nieuwe releases vaak enorme druk op een bedrijf. Er moet natuurlijk van alles afgerond worden, maar ook het testen en in productie nemen kost vaak veel tijd en energie. Continuous delivery neemt die druk weg en heeft daarnaast nog een aantal andere voordelen.

 

Meer flexibiliteit

Omdat je ontwikkelteams steeds kleine wijzigingen doorvoeren, is het makkelijk je prioritering aan te passen. Je hoeft geen weken of maanden te wachten tot een nieuwe release, maar kunt van dag tot dag besluiten wat op dat moment het belangrijkste is.

 

Ruimte voor experimenten

Met CD breng je steeds kleine stukken code naar productie. Dat maakt het makkelijker om te experimenteren. Je kunt eenvoudig A/B-tests toevoegen aan een continuous delivery-proces en dat direct testen bij je gebruikers.

 

Innovatie neemt toe

Uiteindelijk kan je eindgebruiker het beste bepalen wat wel en niet werkt. Maar als jouw ontwikkelteam heel snel te weten komt wat gebruikers wel en niet goed vinden werken, zullen ze automatisch innovatiever worden.

Ook goed voor je gebruikers en ontwikkelaars

Verschillende onderzoeken hebben laten zien dat ontwikkelaars blij worden van continuous delivery. Ook blijkt dat de kwaliteit van het werk omhoog gaat. Dat komt omdat ze er veel sneller achter komen als er fouten zijn, die vervolgens makkelijker op te lossen zijn.

 

Waarom CD ook fijn is voor je gebruikers? Niet alleen vanwege alle bovenstaande redenen, die natuurlijk doorsijpelen naar de gebruikers. Maar vooral omdat het voor gebruikers een stuk makkelijker is om af en toe aan een kleine wijziging te wennen, dan in 1 keer met 100 nieuwe functionaliteiten geconfronteerd te worden. Eigenlijk maak je een product bijna onmerkbaar beter met CD. Evolutie in plaats van revolutie!

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us