Continuous testing

GitLabHost

continous-testing

De wereld verandert ontzettend snel. Daarom wordt het voor softwarebedrijven steeds belangrijker om snel goede nieuwe producten op te leveren. Agile en DevOps zijn onder andere daarom in het leven geroepen: manieren van werken om sneller en vaker software op te leveren.

In DevOps software development zijn de volgende vier fasen belangrijk:

  • Continuous Integration
  • Continuous Testing
  • Continuous Delivery
  • Continuous Deployment
  • Continuous Provisioning

Over continuous integration hebben we het eerder gehad. Kort gezegd is het een proces waarin developers hun eigen code continu integreren met de broncode, het liefst meerdere keren per dag. Zodra er wordt geïntegreerd wordt de code ook meteen getest en gecheckt. Door vaker en sneller te integreren worden fouten dus sneller opgespoord.

Over de ‘traditionele’ manier van software testen

Testen is altijd al een belangrijk onderdeel van softwareontwikkeling geweest. Het is een proces waarin je valideert of het product dat je maakt nog aansluit bij de eisen of voorwaarden van de opdrachtgever. Je komt er tijdens tests achter of een product daadwerkelijk werkt en aansluit bij de wensen van de eindgebruiker.

 

In de testfase kom je er dus achter of je verder kunt bouwen aan het product, of dat er eerst zaken verbeterd moeten worden. Het is belangrijk om dat zo snel en zo vaak mogelijk te doen. Als je te ver doorwerkt met een verkeerd product, moet er aan het einde van de proces veel meer bijgesleuteld worden. Dat was een groot probleem van het ‘traditionele’ testen.

Wat is continuous testing?

Continuous testing is een proces waarin code, die tijdens de continuous integration fase is geschreven), op verschillende manieren wordt getest. Op integratie, prestatie, snelheid en user acceptance bijvoorbeeld. Er kunnen verschillende testen verwijderd, aangepast en toegevoegd worden. Deze tests worden volledig automatisch uitgevoerd – er komt geen menselijke hand aan te pas.

Het voordeel van continuous testing voor bedrijven

Continuous testing is inmiddels dus een cruciaal onderdeel in het DevOps software development proces. Maar, het blijkt dat deze snellere manier testen daarentegen maar langzaam wordt ingevoerd. Test tool provider Zephyr deed daar een onderzoek naar. Wat bleek: zo’n 70% van alle organisaties gebruiken inmiddels de agile manier van werken, terwijl maar 30% van de organisaties continuous testing hebben geadopteerd.

 

En dat is zonde, want door continuous testing krijg je constant inzicht in de kwaliteit van de software die je oplevert. Je kunt beter bijsturen omdat fouten en bugs in de software eerder gedetecteerd worden, en dus ook sneller gefixed kunnen worden. Met als resultaat betere software die sneller opgeleverd wordt.

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us