GitLab 11.7: better management of releases and complex projects and streamlining JavaScript projects

GitLabHost

gitlab-release-11.7

Je leest bij ons tegenwoordig elke maand een nieuwe samenvatting van de maandelijkse GitLab release. Dat vinden we handig, want zo blijf je goed op de hoogte zonder dat je de soms behoorlijk ingewikkelde release notes hoeft door te nemen. Op 22 januari werd GitLab 11.7 gereleased. In deze versie hebben de programmeurs van GitLab hard gewerkt aan het vergemakkelijken van het beheren van Releases, het beheren van meer complexe projecten (Multi-Child Epics) en werkplannen en het stroomlijnen van JavaScript ontwikkeling met zogenaamde NPM registries. Hieronder leggen we meer in detail uit wat dat inhoudt.

Het beheren van releases wordt een stuk makkelijker

De nieuwe versie van GitLab levert Releases in GitLab Core. Met deze nieuwe feature kun je releases in GitLab maken en ze bekijken op een summary page. Die geeft de gebruiker bij een release niet alleen een snapshot met de source code, maar ook alle links, andere metadata en artifacts die aan de release gerelateerd zijn.

 

Dit betekent dat je niet meer handmatig die data hoeft te verzamelen bij het releasen van je code. Bovendien zien alle gebruikers binnen jouw project zo eenvoudig de laatst gereleasde versie van je code.

Portfolio Management ondersteunt meer complexe projecten

Epics en issues werken goed om het definiëren van langetermijn work plans flexibel te maken. Echter, tot voor kort konden ze niet meer dan een structuur van twee lagen aan.

 

Daarom zijn in het portfoliomanagement zogenaamde Multi-level Child Epics toegevoegd. Met Child Epics kun je breakdown structuren op verschillende niveaus toevoegen. Die structuren helpen je om meer complexe projecten en work plans beter te beheren. Een epic kan nu namelijk bestaan uit een issue én een epic.

 

Je kunt hierdoor de epics op het hoogste niveau de meer langetermijndoelen, strategische initiatieven of organisatiedoelen laten vertegenwoordigen. Vervolgens voeg je meerdere niveaus van epics eronder toe, om ze steeds verder op te splitsen in meer tastbare deliverables en issues.

JavaScript ontwikkeling wordt gestroomlijnd met NPM-registers

Voor JavaScript-ontwikkelaars is het belangrijk om een veilige, gestandaardiseerde manier te hebben om NPM-pakketten te delen over verschillende projecten en aan version control te doen. Met een NPM-register kun je als developer van zogenaamde lower-level services je code op die manier publiceren.

 

Gitlab 11.7 Premium zet NPM-registers daarom rechtstreeks in GitLab. Deze integratie in GitLab betekent dat je nu een simpele package-naming convention kunt delen, om die library vervolgens te gebruiken in elk Node.js project. Het enige dat je dus hoeft te doen is de naam van het pakket en NPM te delen, en GitLab regelt de rest. En dat gebeurt dus allemaal in één interface.

En nog veel meer…

GitLab selecteerde bovenstaande features als de top features die gereleased werden in versie 11.7, maar dat waren zeker niet de enige. Andere toffe functionaliteiten die in de nieuwste versie toegevoegd of aangepast werden zijn:

 

Kwetsbaarheden herstellen met een patch bestand

De bestaande veiligheidsfunctionaliteiten van GitLab hielpen je al om kwetsbaarheden te ontdekken. Daarnaast gaf GitLab suggesties om de kwetsbaarheid te herstellen. In GitLab 11.7 kun je die kwetsbaarheden nu herstellen én oplossingen aandragen voor Node.js-projecten die gemanaged zijn met Yarn.

 

Hoe dat werkt? Je downloadt hiervoor een patch file en voegt deze toe aan je repository door de git apply command te gebruiken. Op die manier push je wijzigingen terug naar je repository. Het veiligheidsdashboard geeft vervolgens aan of de kwetsbaarheid is verdwenen of niet.

 

Wat je hieraan hebt? Deze feature maakt het oplossen van kwetsbaarheden heel makkelijk. Bovendien heb je veel minder tijd nodig om een mogelijke oplossing te vinden. GitLab belooft dat dit hun eerste, maar zeker niet laatste officiële ‘herstel’-feature is.

 

Kubernetes app secrets configureren als variabelen voor Auto DevOps pipelines

Operators en administrators hebben vaak liever dat de configuratie van secrets buiten de repository van de applicatie plaatsvindt. De reden hiervoor is dat de risico’s op het verspreiden van gevoelige data worden verminderd. Om op deze wens in te gaan, heeft GitLab de mogelijkheid toegevoegd om secrets als omgevingsvariabelen te configureren. Die variabelen worden beschikbaar gesteld aan de Auto DevOps-applicatie die in je Kubernetes cluster actief is.

 

Wat je daarvoor moet doen? Voeg K8SSECRET toe aan aan je variabelen. Vervolgens haalt de juiste Auto DevOps CI pipeline je secret variable om deze toe te voegen aan je Kubernetes secret.

 

API-integratie met Kubernetes

Bouw je veel Kubernetes clusters? Dan hebben we goed nieuws! GitLab heeft namelijk ook een API met Kubernetes gebouwd om jouw leven een stuk makkelijker te maken. Dat betekent dat alle acties die op dit moment beschikbaar zijn, zoals het vermelden, toevoegen en verwijderen van een Kubernetes cluster nu toegankelijk zijn via de API.

 

Zoekfilter voor het issue board

GitLab merkte dat teams vaak verschillende issue boards gebruiken in een bepaald project. De dropdown navigatie maakt het daardoor soms moeilijk om overzicht te krijgen, vooral als de lijst erg lang is.

 

Om die reden werd in deze release een zoekfilter toegevoegd. Type een aantal karakters in de zoekbalk en je navigeert snel naar het issue board waar je naar op zoek bent.

 

Pipelines bekijken tussen projecten

En last but not least: je kunt nu over en weer pipelines bekijken tussen projecten. Met deze functionaliteit beschik je over veel meer informatie van de verschillende projecten. Het geeft je inzicht in al je pipelines van begin tot het einde, ongeacht in welk project ze beginnen of eindigen.

Binnenkort meer

Je hebt nu een overzicht van, in onze ogen, belangrijke wijzigingen in GitLab. Binnenkort wordt versie 11.8 alweer uitgebracht, dus ook dan duiken we weer de release notes in.

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us