Gitlab versie 11.11: multi-assignment voor merge requests en Windows support voor Docker containers

GitLabHost

gitlab-release-11.11

Een nieuwe maand betekent een nieuwe versie van GitLab. Versie 11.11 werd gereleased op woensdag 22 mei. In deze blogpost bespreken we de belangrijkste updates met je.

Met deze release heeft GitLab er weer alles aan gedaan om het product nog gebruiksvriendelijker te maken: het is bijvoorbeeld gemakkelijker geworden om samen te werken en je krijgt steeds meer inzicht en overzicht in de DevOps-lifecycle van jouw team.

 

Zo zorgden de GitLab-ontwikkelaars er onder andere voor dat we nu meerdere gebruikers kunnen toewijzen aan een merge request. Dat is handig, omdat er steeds vaker met meerdere mensen aan een merge request gewerkt wordt. Bovendien sluit het mooi aan op GitLabs motto: everyone can contribute.

 

Daarnaast hebben ze ons de mogelijkheid gegeven om automatisch event-meldingen te versturen naar het chatkanaal van je team in Slack of Mattermost. Dat betekent dat je elke keer als er gedeployed is, een melding krijgt.

 

Dat is uiteraard niet het enige waar GitLab de afgelopen tijd aan heeft gewerkt. Laten we eens kijken naar de belangrijkste nieuwe functionaliteiten in deze 11.11 versie:

Windows-ondersteuning voor Docker Containers

Containers zijn ‘standaardpakketten’ voor bepaalde functionaliteiten die een ontwikkelaar steeds opnieuw kan gebruiken. Zo hoeft een ontwikkelaar niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Daarnaast hebben containers veel minder systeemcapaciteit nodig.

 

Eerder moesten ontwikkelaars een bepaalde executer gebruiken om een Docker- command in Windows uit te voeren, wat extra werk met zich meebracht. In deze nieuwe versie is het mogelijk om zogenaamde Docker containers direct binnen een Windows omgeving te gebruiken, net zoals dat ook al binnen Linux mogelijk was. Dat zorgt ervoor dat Windows gebruikers de pijplijn binnen GitLab nu ook op een meer geavanceerde manier in kunnen richten en managen. Deze ‘Windows Runners’ kunnen inmiddels via ons platform worden aangemaakt en aan elke GitLab omgeving (dus ook die van gitlab.com) gekoppeld worden.

Caching Dependency Proxy for Container Registry

Veel ontwikkelteams gebruiken containers als onderdeel van hun pijplijnen in GitLab. Daarnaast worden caching proxies gebruikt om pijplijnen te versnellen: vaak gebruikte afbeeldingen of pakketten worden lokaal opgeslagen, op de server van de gebruiker. Op die manier hoeven die bestanden niet constant opnieuw geladen te worden. Dat maakt de gebruikservaring sneller en betrouwbaarder.

 

In GitLab is het nu mogelijk om zo’n proxy ook voor containers te gebruiken. Door deze twee functionaliteiten te combineren, biedt GitLab ontwikkelaars de mogelijkheid om een stuk sneller en efficiënter te werken. In eerste instantie is deze functionaliteit alleen beschikbaar bij gebruik van de Puma web server. Dit is een experimentele server voor Ruby-applicaties. GitLab adviseert deze server alleen te gebruiken voor tests en experimenten en niet in de productieomgeving. Dat geeft je wel een mogelijkheid om eens te kijken of dit voor je werkt.

Merge requests aan meerdere gebruikers toewijzen

In de titel en introductie las je al over deze nieuwe functionaliteit: in GitLab 11.11 is het mogelijk om meerdere gebruikers aan te wijzen die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde aanpassing in de code, een zogenaamde merge request.

 

Eén van de belangrijkste nieuwe features in onze ogen, want het komt steeds vaker voor dat er meerdere mensen aan dezelfde functionaliteit werken. Bijvoorbeeld als frontend- en backend-ontwikkelaars samenwerken, of in bepaalde teams waar ontwikkelaars altijd in paren samenwerken. Deze functionaliteit maakt die samenwerking een stuk gemakkelijker.

Deployment-meldingen voor Slack en Mattermost

Ook al gelezen in de intro: ontwikkelingen in deployment kunnen nu automatisch gemeld worden in het chatkanaal van je team, op Slack of Mattermost. Met deze integraties krijg je als team meer zicht op belangrijke activiteiten waarvan je als team op de hoogte wilt zijn.

Gastentoegang tot Releases

Het is nu ook mogelijk voor mensen die geen onderdeel zijn van je team om releases binnen je projecten in te zien. Ze kunnen je releasegeschiedenis downloaden, maar niet de source code downloaden of informatie over de repository inzien, zoals tags en commits. Dat is handig, bijvoorbeeld als je op een efficiënte manier je managementteam up-to-date wilt houden.

Kubernetes-clusterconfiguratie

Kubernetes is een open-sourceplatform waarop ontwikkelaars eenvoudig werkprocessen en diensten die in containers gebouwd zijn, kunnen managen. Het is oorspronkelijk door Google opgezet, om het bouwen van applicaties te vergemakkelijken door ook de bouw van applicatiecontainers te automatiseren.

 

In de nieuwste versie van GitLab kunnen gebruikers nu een Kubernetes-cluster toevoegen op een bepaald niveau (instance), waardoor alle groepen en projecten in dat niveau van het cluster gebruik kunnen maken bij de bouw van hun product. En dat kan veel tijd schelen.

Extra CI runner minuten nu ook beschikbaar voor gratis GitLab projecten

In de vorige release zagen we al dat je extra CI runner-minuten kon aanschaffen, maar alleen als je betaalt voor je GitLab-pakket. In deze nieuwe release is dat ook voor de gratis pakketten op GitLab.com mogelijk.

Download archieven van een directory in een repository

Afhankelijk van het type project en de grootte ervan, kost het soms veel tijd om het archief van een complete directory te downloaden. In de nieuwste GitLab-versie is het daarom mogelijk om alleen de archieven van de huidige directory waar je als team aan werkt te downloaden.

Het toepassen van een suggestie zorgt ervoor dat de discussie automatisch wordt opgelost

Verschillende teamleden kunnen eenvoudig een suggestie voorstellen bij een merge request. Dat maakt de samenwerking al een stuk efficiënter. Dit proces is in GitLab 11.11 nog gemakkelijker gemaakt: op het moment dat een suggestie wordt toegepast, wordt de discussie automatisch opgelost.

Wat zijn voor jou de belangrijkste nieuwe features?

Zo, dat waren de belangrijkste wijzigingen en aanpassingen in de 11.11 versie van GitLab. Laat je weten wat je ervan vindt en wat voor jou de belangrijkste nieuwe features zijn?

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us