Nieuwe serie: GitLab-release-posts

GitLabHost

gitlab-release-posts

Wie al langer gebruikmaakt van GitLab, is het misschien al eens opgevallen: er is elke maand een nieuwe release. Vanaf vandaag lees je bij ons elke maand een samenvatting. Zo hoef jij die ingewikkelde release notes niet door te worstelen, maar blijf je toch goed op de hoogte.

GitLab 11.6: Serverless, projecttemplates en meer.

GitLab heeft versie 11.6 op 22 december 2018 gelanceerd. We bespreken de meest interessante nieuwtjes in deze release!

 

GitLab Serverless

Om grote enterprises nog meer van dienst te zijn, heeft GitLab een nieuwe functie bedacht: GitLab Serverless. Hiermee kunnen je ontwikkelaars zich nog beter focussen op hun core business.

 

Bij GitLab Serverless hoef je je namelijk niet meer bezig te houden met het beheer, provisioning en onderhoud van servers als je software wilt implementeren. Serverless bekijkt zelf hoeveel resources een stuk te implementeren code nodig heeft. GitLab Serverless gebruikt Knative om serverloze workloads te bouwen, implementeren en beheren. Dit maakt het makkelijk om serverloos werken te combineren met het schrijven van de rest van hun code. De gebruikersinterface is ook al bekend terrein.

 

Suggested changes

Het is in GitLab 11.6 niet meer nodig om handmatig voorgestelde wijzigingen over te nemen. Zo wordt het samenwerken in merge requests een stuk makkelijker. Een simpele druk op de knop en de wijziging is geaccepteerd. Check dit filmpje om te zien hoe makkelijk het gaat:

https://www.youtube.com/watch?v=LUG8H46sXCI

 

Veranderingen kunnen voorgesteld worden als je opmerkingen toevoegt in een merge request. Iedereen met schrijfrechten in het bronbestand kan de wijzigingen accepteren.

 

Projecttemplates voor groepen

Om het samenwerken in groepen nog wat verder te versoepelen, kun je in GitLab 11.6 nu ook templates voor groepen gebruiken. Dit zorgt voor meer consistentie over de verschillende projecten, met name in grotere groepen. In de templates leg je allerlei dingen vast die je normaal gesproken steeds handmatig moest instellen. Niet alleen tijdrovend, maar ook gewoon vervelend werk.

 

Kubernetescluster voor groepen

Vaak gebruiken ontwikkelteams die aan gerelateerde projecten werken hetzelfde Kubernetes-cluster om hun applicaties te implementeren. Vanaf versie 11.6 kunnen gebruikers een Kubernetes-cluster aanmaken dat gebruikt kan worden voor alle projecten binnen een groep. Net als bij de projecttemplates bespaart dit een hoop tijd en moeite.

 

Cert-manager voor Kubernetes

Als je applicaties in productie gaat nemen, dan wil je dat veilig doen. Kubernetes heeft een soort certificaatmanager, die nu ook beschikbaar is in GitLab. Deze controller ondersteunt je bij het uitgeven van SSL-certficaten. Als je de Cert-manager op je cluster installeert, dan krijg je automatisch een SSL-certificaat op applicaties die via Auto DevOps en JupyterHub uitgerold worden. Op die manier worden ze via een HTTPS-verbinding getoond.

 

Vulnerability Chart voor meer veiligheid

In het Group Security Dashboard houdt je security-prof de kwetsbare punten in projecten in de gaten. Daarbij is het erg belangrijk dat je het aantal kwetsbaarheden van dag tot dag in de gaten kunt houden. Zo zie je namelijk of je team problemen snel genoeg oplost. In GitLab 11.6 zit nu de zogenaamde Vulnerability Chart: een grafiek waarin je in 1 oogopslag de kwetsbaarheden van afgelopen maand ziet. Je kunt eenvoudig schakelen tussen verschillende security levels.

Overige verbeteringen

Naast deze grotere wijzigingen, zijn er nog een groot aantal kleine verbeteringen doorgevoerd in GitLab 11.6 Daarvan zetten we hieronder de belangrijkste op een rijtje.

 

Discord-notificaties

Voor elk team dat Discord gebruikt om met elkaar te communiceren, is er goed nieuws. Vanaf Gitlab 11.6 kun je GitLab en Discord aan elkaar koppelen, zodat je notificaties naar een Discord-kanaal kunt sturen. Bijvoorbeeld als er een issue is geüpdatet of bij merge requests. Je kunt zelf kiezen bij welke events er een Discord-notificatie wordt verstuurd.

 

Van issue naar epic

Je wilt de creativiteit van je ontwikkelaars maximaal benutten. Ideeën voor nieuwe user stories of oplossingen voor problemen moeten dus ook makkelijk geregistreerd kunnen worden. Ideeën die vanuit issues boven komen drijven, kunnen vanaf GitLab 11.6 daarom makkelijk tot epic gemaakt worden.

 

Als je /promote in de opmerkingen bij een issue schrijft, promoveer je ‘m direct naar een epic. De issue wordt gesloten en alle bijbehorende content wordt direct in een epic geplaatst.

 

Open en gesloten epics bekijken

Van sommige functies vraag je je af waarom ze niet al jaren bestaan. De mogelijkheid om te filteren op open en gesloten epics in de roadmap is er zo eentje. Met GitLab 11.6 is dat nu wel mogelijk. Je kunt alle epics bekijken, of alleen de open of gesloten epics. Deze functie helpt teams om te focussen op openstaand werk, of juist afgerond werk te reviewen. Een bijkomend handigheidje is dat de voorkeur per gebruiker wordt opgeslagen.

 

Vergelijkbare issues

Vraag het je ontwikkelaars maar: hoe groter het project, hoe vaker er dezelfde issues aangemaakt worden. Om je ontwikkelaars te helpen sneller hun antwoorden te vinden, laat GitLab vanaf versie 11.6 vergelijkbare issues zien als je een nieuw issue aanmaakt. Ze worden direct getoond bij het schrijven van de titel voor het issue. Dit zorgt ervoor dat er niet steeds onnodig nieuwe issues aangemaakt worden, maar dat ontwikkelaars direct kunnen deelnemen aan het bestaande issue. Zo wordt het makkelijker om samen te werken in GitLab.

 

Hou je mailbox schoon

De code review is een belangrijk onderdeel van een succesvol afgerond project. Maar je wilt niet bij elke comment een notificatie in je mailbox krijgen. Daarom krijg je vanaf GitLab 11.6 nog maar 1 e-mail van de Reviews-app, met daarin een lijst van alle feedback. Sowieso is de Review-functie, die in GitLab 11.4 is geïntroduceerd, een perfecte manier om code te reviewen.

Binnenkort meer

Je hebt nu een overzicht van, in onze ogen, belangrijke wijzigingen in GitLab. Inmiddels is versie 11.7 ook al uitgebracht, dus wij duiken snel weer in de release notes. Binnenkort krijg je daar weer uitgebreid verslag van!

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us