De magie van continuous improvement

GitLabHost

magic-of-continuous-improvement

Steeds meer bedrijven zweren erbij. Het is een enorme kracht, die ervoor zorgt dat je als bedrijf blijft innoveren en evolueren. We hebben het natuurlijk over continuous improvement! In dit artikel lees je wat het is en waarom het belangrijk is.

Continuous improvement: de basis

De letterlijke vertaling van continuous improvement is continue verbetering. Zoals de naam al suggereert, gaat het erom dat je als bedrijf constant bezig bent beter te worden. Het gaat dan niet alleen om je producten, maar bijvoorbeeld ook om je werkprocessen en de kwaliteit van het werk.

 

Veel mensen hebben een negatief gevoel bij continuous improvement. Dat komt omdat het lijkt alsof je met randzaken bezig bent, terwijl je het al erg druk hebt met je ‘gewone’ werk. Toch is het op de langere termijn een heel goede manier om een bedrijf te blijven verbeteren.

Manieren van verbeteren

Er zijn 2 soorten manieren van verbeteren: stapsgewijs of met een doorbraak. Continuous improvement draagt vooral bij aan de stapsgewijze manier van verbeteren. Daarvoor wordt vaak hetzelfde plan gebruik, de zogenaamde PDCA-cyclus. PDCA staat voor PlanDoCheck en Act.

  • Plan: je begint met het onderzoeken van kansen en het plannen van de veranderingen.
  • Do: vervolgens onderneem je actie en implementeer je de verandering op kleine schaal.
  • Check: je houdt de vinger aan de pols en gebruikt data om te zien of de verandering het gewenste effect heeft.
  • Act: is het resultaat positief? Dan rol je de verandering verder uit. Werkt het niet, dan begin je weer met een plan.

Kanban als hoeksteen

Een veelgebruikte methode om continu te blijven verbeteren, is Kanban. Dit is een hele toegankelijke manier om iedereen in je bedrijf kennis te laten maken met continuous improvement.

 

De kern van Kanban is het Kanban-bord. Dit is een fysiek of digitaal bord. Op het bord komen alle taken waar een team mee bezig is. Ook gebruik je minimaal 3 statussen, waarmee je aangeeft of een taak eraan zit te komen, of er op dit moment aan gewerkt wordt of dat de taak afgerond is. Elke taak wordt toegewezen aan 1 persoon die verantwoordelijk is voor het voltooien van de taak.

 

Omdat de leercurve voor het gebruiken van Kanban heel kort is, is het de perfecte manier om te beginnen met continuous improvement.

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us