Waarom GitLab de ideale tool is voor remote softwareteams

b2design

gitlab-ideal-tool-for-remote-teams

In onze vorige blogpost bespraken we wat remote werken precies is. Waarom zitten koffietentjes tegenwoordig steeds vaker vol met hippe flexwerkers? In het kort: remote werken geeft mensen veel meer vrijheid. Vrijheid voor diegene die remote werkt, maar ook vrijheid voor de opdrachtgever. Ze kunnen namelijk kiezen uit werknemers over de hele wereld.

Om goed remote te kunnen samenwerken, heb je goede software nodig die dat mogelijk maakt. Veel teams gebruiken bijvoorbeeld Slack om te chatten, Google Hangouts om te videobellen en het complete Google Drive-pakket om in de cloud met meerdere mensen tegelijk aan documenten te kunnen werken.

 

In onze vorige blogpost las je dat GitLab helpt om remote-teams die software ontwikkelen efficiënt te laten samenwerken. In dit artikel laten we je zien waarom ze dat doen en op welke manieren.

GitLab werkt zelf remote

Oftewel: they practice what they preach. GitLab noemt zichzelf een all-remote bedrijf, met teamleden die zich in meer dan 57 landen over de hele wereld bevinden.

 

Het bedrijf noemt hun werkwijze niet zomaar all-remote. Dat brengen ze op de volgende manieren in de praktijk:

  • Werknemers aannemen en laten werken vanuit de hele wereld.
  • Flexibele werkuren in plaats van vastgestelde werktijden.
  • Kennis schriftelijk en verbaal vastleggen in plaats van puur verbale uitleg.
  • Schriftelijk vastleggen van processen in plaats van on-the-job training.
  • Publiekelijk delen van informatie in plaats van toegang op basis van een rol die iemand heeft.
  • Elk document openstellen voor bewerking door iedereen, in plaats van controle van bovenaf.
  • Het resultaat van het werk telt in plaats van het aantal uren dat erin is gestoken.

Het is dus ook niet zo gek dat ze met hun eigen product andere softwareteams ook in staat willen stellen om goed remote te kunnen werken. Dat doet GitLab in de eerste plaats natuurlijk door een applicatie aan te bieden die de complete DevOps-cyclus ondersteunt: van het plannen en bouwen tot monitoren van nieuwe applicaties.

 

Dat zorgt voor een heel overzichtelijk geheel: softwareteams hebben niet 5 verschillende systemen nodig die niet met elkaar synchroniseren, maar kunnen hun complete project overzien in 1 systeem. Helemaal voor remote werken is transparantie en duidelijke communicatie cruciaal. GitLab zorgt dan ook voor zichtbaarheid en uitgebreide controle- en administratiemogelijkheden. GitLab’s Issues– en Pages-functionaliteiten spelen daarin een hoofdrol.

GitLab Issues

Issues is het platform in GitLab waarop je met je teamleden aan nieuwe ideeën kunt werken, problemen kunt oplossen en de planning kunt uitwerken. De tool helpt jou en je team dus onder andere om op een simpele manier voorstellen te bespreken en ze verder uit te werken.

 

Hoe dat werkt? Een issue is altijd gelinkt aan een bepaald project. Op het moment dat je een nieuwe issue aanmaakt, geef je het een titel en eventueel een beschrijving. Vervolgens zie je dat jij de eigenaar van de issue bent en kun je andere mensen eraan toevoegen als assignees. Dat zijn vaak alle projectleden, van mensen die meewerken in de uitvoering tot mensen die alleen suggesties toevoegen of beslissingen nemen. Die assignees kunnen dus ook weer verschillende rollen en verantwoordelijkheden hebben.

 

Vervolgens werk je met je projectleden aan je issue. Je ziet wat de status ervan is en kunt uitgebreide planning– en tracking-data toevoegen. Die data bestaat onder andere uit de geplande opleveringsdatum van de issue, de prioriteit van de issue en aan welke andere issues deze issue gelinkt is.

 

Veel softwareteams gebruiken de Issues dus om ideeën verder uit te werken en te bespreken wie wat gaat doen. Een issue page geeft een actueel overzicht van alle aspecten van de desbetreffende issue, en dat maakt het heel overzichtelijk. Een voorbeeld hiervan vind je in deze blogpost van GitLab zelf. Bovendien vind je op de Issues List-pagina een overzicht van alle issues binnen een bepaald project. Zijn het er veel? Met het slimme zoekfilter vind je snel wat je zoekt. Kortom, GitLab’s Issues maakt het mogelijk om heel overzichtelijk met meerdere mensen aan projecten te werken is daarmee ideaal als je als team op verschillende plekken en tijdstippen werkt. Misschien is het zelfs wel onmisbaar.

GitLab Pages

Met GitLab Pages maak je eenvoudig websites voor je GitLab-projecten of -groepen. Het is een functionaliteit die gratis is voor alle GitLab-gebruikers. Deze feature lijkt misschien niet zo belangrijk, want er zijn genoeg andere tools om blogs of websites te maken. Maar Pages draagt wel degelijk bij aan remote werken. Een website of blog gemaakt met GitLab Pages kun je namelijk gebruiken om je softwareprojecten uit GitLab op een overzichtelijke manier te presenteren. De Pages-functie maakt het mogelijk om alle content die opgeslagen zit in je database op heel een gebruiksvriendelijke manier te presenteren.

 

Je laat dus zien hoe je jouw project hebt opgepakt en dat sluit mooi aan op de open source gedachte. Op deze manier hebben alle teamleden, die zich dus over de hele wereld kunnen bevinden, inzicht in alle activiteiten en bevindingen. Iedereen kan deze lessen vervolgens weer gebruiken in opkomende projecten, zodat niemand het wiel opnieuw uit hoeft te vinden.

Kortom...

GitLab werkt zelf 100% remote. Het is dus ook niet zo raar dat ze bij het bouwen van hun product veel rekening houden met de wensen van remote softwareteams. Hun Issues– en Pages-functionaliteiten sluiten daar wat ons betreft uitstekend bij aan.

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us