Waarom remote werken steeds populairder wordt

GitLabHost

why-remote-work-is-gaining-traction

Remote werken, ook wel werken op afstand, wordt steeds populairder. Loop op een doordeweekse dag door de stad en je ziet overal mensen achter hun laptop in hippe koffietentjes zitten. Maar wat is remote werken nou precies? Werkt het eigenlijk wel? En waarom kiezen niet alleen freelancers, maar ook werkgevers en werknemers steeds vaker voor deze vorm van werken? We gaan er in deze blogpost op in.

Wat is remote werken?

Plak het woord remote in Google Translate en je krijgt de volgende vertalingen: afgelegen, ver, verwijderd, verafgelegen. Dit geeft aan de ene kant aan dat we in het Nederlands geen bijzonder mooie vertaling hebben voor dit woord, maar aan de andere kant geeft het wel de betekenis van remote werken aan: een manier van werken waarbij mensen op andere locaties dan het traditionele kantoor werken.

 

In plaats van dat je complete team zich dus elke werkdag van 9 tot 5 op hetzelfde kantoor bevindt, is iedereen vrij om vanaf een plek naar keuze te werken aan zijn projecten en doelen. In sommige gevallen kunnen werknemers ook kiezen op welke tijden ze willen werken. Is van 9 tot 5 werken niet handig omdat je om half 4 je kinderen op moet halen? Prima, dan werk je bijvoorbeeld van 7 tot 3.

 

Remote werken is gebaseerd op het idee dat je niet altijd met z’n allen op dezelfde tijd op dezelfde plek hoeft te zijn om efficiënt te werken. Sterker nog, in veel gevallen zorgt werken op afstand juist voor meer productiviteit door een hogere werknemerstevredenheid.

Hoe werken mensen op afstand?

Er zijn verschillende manieren om op afstand te werken. Dat hangt een beetje af van de afspraken die de werkgever en werknemer onderling met elkaar hebben gemaakt.

 

Gedeeltelijk of volledig remote werken

In sommige gevallen krijgt een werknemer de mogelijkheid om het grootste gedeelte van de week op een locatie te werken die hij zelf prettig vindt. Dat kan een hip koffietentje zijn, of thuis, of waar dan ook. Er wordt dan bijvoorbeeld van de werknemer verwacht dat hij in ieder geval één keer per week aanwezig is op kantoor, voor een meeting met het team om de voortgang van het project waar ze aan werken te bespreken. Dit komt vaak voor bij bedrijven waarvan de werknemers nog op een redelijke reisafstand wonen. Zoals in Nederland, bijvoorbeeld.

 

In andere gevallen bestaat het team uit mensen die over de hele wereld wonen. Dan is het iets lastiger om wekelijkse in person teammeetings te houden. Bijvoorbeeld bij MailerLite: hun hoofdkantoor staat in Vilnius, Litouwen. Maar de helft van hun team werkt op afstand vanuit onder andere de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Thailand en Bali. Zij houden hun teammeetings digitaal en hebben ongeveer eens per jaar een evenement waarvoor hun werknemers – van over de hele wereld – worden ingevlogen.

Hoe slimme software daarbij helpt

Eén van de belangrijkste redenen dat het tegenwoordig steeds populairder wordt om op afstand te werken, is dat er nauwelijks redenen zijn om het niet te doen. Het wordt ons namelijk steeds makkelijker gemaakt: vaak is het enige dat je nodig hebt een laptop, een werkende internetverbinding en slimme software.

 

En laten er nou steeds vaker fantastische softwaretools gelanceerd worden, die je helpen om als team efficiënt en overzichtelijk te werken. Op welke plek je je ook bevindt. Onze persoonlijke favoriet voor het bouwen van goede software is natuurlijk GitLab. In een volgende blogpost laten we je uitgebreid zien waarom GitLab ideaal is voor het bouwen van goede software met een remote team.

Waarom mensen remote werken

Voor de werknemer is het voordeel van remote werken wel duidelijk: werken waar en wanneer je maar wilt, dat klinkt heerlijk! Maar waarom zou een werkgever daar in hemelsnaam mee akkoord gaan? Stel dat jij als ondernemer braaf elke maand je werknemers betaalt, en zij liggen de hele dag onder een palmboom op Bali?

 

Mocht die gedachte bij je opborrelen, dan ga je er dus vanuit dat werknemers gecontroleerd moeten worden om ervoor te zorgen dat ze hun werk doen. En, I hate to break it to you, dat wordt ook wel micromanaging genoemd. En dat is zó 2018 ;).

 

De behoefte aan vrijheid

Ieder mens heeft een natuurlijke drang naar vrijheid. Daarom zie je steeds meer mensen die voor zichzelf beginnen en freelancen. Dat werknemers dat nog niet doen, betekent niet dat ze die behoefte aan vrijheid niet hebben.

 

En dat is het mooie aan remote werken: door werknemers die mogelijkheid te bieden, geef je ze die vrijheid. Bovendien doe je als werkgever een beroep op hun eigen creativiteit en verantwoordelijk, en dat werkt vaak een stuk beter dan het micromanagen van mensen. De werknemer is zelf verantwoordelijk voor het halen van zijn doelen. Hoe, waar en op welke tijdstippen hij dat precies doet, is veel minder van belang. Het resultaat telt.

 

Werk met de beste mensen over de hele wereld

Daarnaast brengt het nog een belangrijk voordeel voor de werkgever met zich mee: door remote werken aan te bieden, wordt het gebied waar je je werknemers vandaan kunt halen een stuk groter. Dus stel: je hebt een bedrijf dat apps bouwt en het is lastig om in jullie omgeving goede ontwikkelaars te vinden. Dan kun je je kansen om goede developers te vinden behoorlijk uitbreiden door remote werken aan te bieden. Je kunt op die manier met briljante software-ontwikkelaars over de hele wereld werken.

Een boost voor je bedrijf

Natuurlijk is remote werken niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook genoeg uitdagingen waar je tegenaan kunt lopen. Een potentiële taal- of cultuurbarrière bijvoorbeeld, of tijdsverschillen. Mede om die redenen is het dan ook ontzettend belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

 

Heb je dat gedaan? Dan zijn wij ervan overtuigd dat werken op afstand je bedrijf een ontzettende boost kan geven. Heb jij ervaring met werken op afstand? Dan horen we graag wat je daarvan vindt!

Ready to create your own GitLab instance? Create an account or get in touch.
worldglobe

Ready to create your own GitLab instance?

Get started Contact us